Herkese merhaba! Ben Nazlı. Bugün sizlerle 2023-2024 güz yarıyılında Brno, Çekya’da yaptığım erasmus deneyimimi paylaşacağım.
Öncelikle kendimden bahsedeyim. Adım Nazlıcan Sucu. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık %100 İngilizce programından 2024 yılı Haziran ayında mezun oldum. Lisans eğitimimin son yılının güz döneminde Erasmus yaptım. Bu program kapsamında Brno, Çekya’da 5 ay kaldım ve bu süreçte Avrupa’da birçok ülkeyi gezme şansı buldum. Avrupa’nın en batısından en doğusuna kadar çizdiğim gezi rotaları sayesinde 13 ülke ve 22 şehir gezebildim.
Erasmus deneyimim boyunca, 5 ay içerisinde birçok tecrübe edindim ve bu yazıda sizlere bu tecrübeleri olabildiğinde aktaracağım.
Brno, Eylül 2023.
BULUNDUĞUM ÜLKE VE ŞEHİR
Brno, Çekya’nın başkenti olan Prag’dan sonraki en büyük şehri. Brno’yu seçmemdeki en büyük sebep ise şehir hakkında yaptığım araştırmalar ve daha önce erasmus yapan arkadaşlarımdan aldığım bilgilere göre diğer Avrupa şehirlerine oranla daha uygun fiyatlı olması; ayrıca konumu itibariyle 2 farklı havaalanına yakınlığı ve diğer ülkeleri gezebilme olanağının daha fazla olmasıydı.
Brno, Eylül 2023.
Brno Orta Avrupa’da bulunmakta. Viyana’ya 1 buçuk saat, Prag’a 2 saat uzaklıkta. Bahsettiğim bu 2 şehir Avrupa’nın en çok kullanılan ve en ucuz uçak biletlerini bulabileceğiniz şehirlerden. Avrupa’nın tam ortasındayken, uygun fiyata gidemeyeceğiniz ülke, gidemeyeceğiniz şehir neredeyse bulunmuyor. Ben erasmus yapmadan önce olabildiğince gezebileceğim bir şehir seçmek istediğimden Brno’yu tercih ettim.
İstanbul’dan Brno’ya gidişim Prag üzerinden oldu. İstanbul Havalimanından Prag Vaclav Havel Havalimanına uçuş yaklaşık 2 buçuk saat sürüyor. Brno’da havalimanı mevcut ancak sadece Avrupa’da birkaç şehre hizmet veriyor. Bu sebeple Prag veya Viyana üzerinden gelmeniz gerekiyor. Prag’a indikten sonra tren veya otobüse binerek Brno şehir merkezine geliyorsunuz. Ben Prag Tren İstasyonundan trenle Brno’ya geldim. Bu yolculuk da 2 saat civarında sürüyor.
Eylül ayının başında Brno’ya geldim. Gelmeden önce Orta Avrupa ve Çekya’nın çok soğuk olduğunu duyduğumdan genel olarak kışlık kıyafetler getirmiştim ancak sürpriz bir şekilde eylül ayı fazlasıyla sıcaktı ve genel olarak yazlık kıyafetler giyiyorduk. Derken ekim, kasım ayları geldi ve hava çok soğudu. Türkiye’deki kışa göre çok daha sert bir kış geçiyor. Erasmusum boyunca birçok kez kar yağışı ve fırtınaları oldu. Akşam saatlerinde genelde hava eksi derecelerde seyrediyor. Dışarda gezinmek biraz zor oluyor. Bu yüzden arkadaşlarımızla dışarı çıkmak istediğimizde kapalı alanları tercih ediyorduk. Ocak ayından itibaren ise hava biraz yumuşamaya başlıyor ancak tabi ki yine de kalın mont giymeye devam ediyoruz. Ayrıca tecrübem olmasa da nisan ayından sonra aynı Türkiye gibi bahar havasının geldiğini, yazın ise sıcak bir yaz geçtiğini duydum.
Karlı bir yurt manzarası, Aralık 2023.
Brno’nun gezi olanaklarına gelecek olursak, gerçekten bu konuda en iyisi olduğunu söyleyebilirim. Gitmek istediğiniz her şehre tren veya otobüs bulabiliyorsunuz. Aynı zamanda gitmeden önce Türkiye’den ISIC kart çıkartırsanız almak istediğiniz her tren ve otobüs biletini öğrenci indirimli alabiliyorsunuz. Ben Almanya, Polonya, Avusturya, Macaristan gibi yakın ülkelere otobüsle; İtalya, İspanya, Fransa, Portekiz gibi uzak olan ülkelere ise uçakla gittim. Uçuşlarımın ise çoğunu Viyana üzerinden yaptım. Çünkü Viyana’dan olan uçuşlar çoğu zaman daha uygun fiyatlı oluyor.
Stuttgart, Almanya, Aralık 2023.
Brno’da 3 adet üniversite bulunmakta. Ben Brno University of Technology’deydim. Diğer okullar hakkında çok bilgim yok ama bu üniversiteden fazlasıyla memnun kalmıştım. Öncelikle derslerimin tamamı İngilizceydi. Türkiye’deki bazı arkadaşlarımın Almanya, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde yaptıkları erasmuslarda derslerin çoğunlukla ülkenin ana dilinde işlendiğini duymuştum. Ancak benim hiçbir dersim Çekçe değildi ve bu konuda çok şanslıydım. Aynı zamanda her bölümde bir erasmus koordinatör hocası oluyor. Mimarlıktaki koordinatör hocamız da bizim her sorunumuzla ilgileniyordu ve hemen sorunlarımız çözüme kavuşuyordu.
Brno University of Technology Mimarlık Fakültesi.
Okulun en iyi özelliklerinden biri de kesinlikle yurtlarıydı. Yurtlar ana kampüsün içinde bulunuyor ve bir sürü bloktan oluşuyor. Kapasitesi oldukça fazla. Bu yüzden Brno’ya erasmusa geleceklerin konaklama konusunda bir problemi bulunmuyor. Odalar 2 kişilik ve tuvalet banyo odanın içinde. Aynı zamanda minik bir mutfak ve ocak bulunuyor. Ek olarak yurt kampüs içinde bulunduğu için cafeler, market vs. de mevcut. Benim için tek sorun mimarlık fakültesinin bu ana kampüste bulunmamasıydı. Yurda yaklaşık 35-40 dakika mesafede bulunan mimarlık fakültesinde gitmek için 7-8 dakika yürüme mesafesindeki tramvaya binip şehir merkezinde başka bir tramvaya aktarmanız gerekiyor. Yurdun ücreti ise aylık 190 Euro. Bunun dışında yurdun internetini kullanmak istediğinizde bu ücret 200 euro oluyor. Yurdun çamaşırhanesi de her kullanım için 2-3 euro.
Yurtlar.
Market alışverişine gelince fiyatları Türkiye ile karşılaştırınca süt ve süt ürünlerinin daha ucuz, makarna, pirinç gibi temel gıdaların biraz daha pahalı olduğunu söyleyebilirim. Zaman zaman büyük indirimler yakalayınca ucuza alışveriş yapabiliyorsunuz.
KENDİ DENEYİMLERİM
Brno’da geçirdiğim 5 ay boyunca birçok restoran, cafe deneyimleme şansı buldum. Bunlardan birincisi ise şehir merkezindeki Nameste Svobody meydanındaki Stopkova Plzeňská Pivnice. Ünlü çek yemeklerinden olan Gulas ve Schnitzel’i burada denemiştim ve çok beğenmiştim. Diğer en çok gittiğim noktalardan biri ise Kockafe Schrodinger, bir diğer değişle Cat Cafe! Kafenin içi bir sürü kediyle dolu ve tatlı bir ortamı var. Hemen yakınında bulunan SKOG cafe de aynı şekilde hem yemek yiyebileceğiniz hem de oldukça lezzetli tatlıları deneyebileceğiniz bir yer.
Beni şaşırtan şeylerden biri ise Çeklerin kebap sevgisi oldu. Ne zaman bir ESN etkinliği olsa etkinlik sonunda yurda dönerken herkes döner kebap alıyordu. Farklı milletlerden oluşan o kalabalık grupla birlikte Turkish Kebab’a uğradığımızda ise tarif edilemez bir mutluluk yaşıyordum. Gezilecek yerlere gelirsek, Brno deyince akla gelenlerden ilki tabi ki Spilberk Kalesi. Bu kaleyi Brno’ya geldiğim ilk hafta ve İstanbul’a dönmeden birkaç gün önce ziyaret etmiştim. Şehri olabildiğince görebileceğiniz adeta bir panoramik nokta! Aynı şekilde St. Peter-Paul Kilisesinin bulunduğu tepeden de şehri izleyebilirsiniz. Aynı zamanda Botanica Zahrada ve Villa Tugendhat da gezilmesi gereken yerlerden.
Botanica Zahrada.
Benim şehirdeki favori noktam kesinlikle Zelny Trh idi. Buraya Cadılar Bayramı ve Noel döneminde ışıl ışıl pazarlar kuruluyor. Aynı zamanda hafta içi belirli günlerde tarihi çeşmenin etrafında meyve pazarları bulunuyor. Onun dışında etraftaki şezlonglarda insanlar yemeklerini alıp oturuyorlar ve çok tatlı bir ortam oluşuyor.
Zelny Trh, Ekim 2023.
Benim ilk ayım çoğunlukla Brno’da geçti. Daha çok şehre alıştığım, yapılması gerekenleri yaptığım bir aydı. Yeni telefon hattı almıştım, banka hesabı gibi önemli işleri halletmiştim. Ekim ayından itibaren Prag’dan başlayarak, Viyana, Budapeşte, Paris, Barselona, Berlin, Amsterdam gibi birçok şehri gezdim. Hafta içi okula odaklanıyordum, hafta sonu ve bazı ders ekebileceğim günlerde ise geziyordum. Erasmusun sonuna yaklaştığımda ise Orta ve Batı Avrupa’da gezmediğim ülke kalmamıştı.
Prag, Ekim 2023.
Brno’ya erasmusa geleceklere tavsiyem kesinlikle okulun sağladığı yurtta kalmalarıdır. Çünkü neredeyse bütün erasmus öğrencileri yurtta kalıyordu ve arkadaş ortamı yurtta oluşuyordu. Aynı zamanda ESN Brno yurt binasında olduğu için tüm erasmus etkinlikleri de yurt odaklı oluyordu. Bu yüzden yurtta kalmayan arkadaşlar, şehir merkezinde olanlar, yurt uzakta olduğu için etkinliklere katılamıyorlardı.
Tüm erasmusumu gözden geçirince iyi ki Brno’yu seçmişim diyorum. Hem bir öğrenci şehri olması, hem eğitiminin tamamen İngilizce olması, hem de konumundan dolayı her yere gidebilmeye imkan tanımasından dolayı.
İyi ki Brno diyorum ve okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Siz de erasmus sürecindeyseniz harika bir erasmus diliyorum! Hoşça kalın!
Nazlıcan Sucu
Follow us